Glæden ved litteraturarbejdet, er afgørende for at eleverne oplever danskundervisningen som relevant og nærværende. Det er derfor et af de afgørende områder fra fagmålene.
Helle Rahbæk kommer i sin artikel fra Folkeskolen med et par bud på, hvordan man kan bevare glæden ved litteraturarbejde her.
Litteraturarbejdet i indskolingen
Begynder allerede inden eleverne kan læse, hvor man kan arbejde med både fakta, analyse og vurdering i billedbøger og højtlæsning.
Lærer, Susanne Christensen har lavet en blog, hvor hun deler ud af sin erfaring omkring bl.a. litteraturarbejdet i indskolingen. Se hendes blog her
Litteraturarbejdet på mellemtrinnet
Når man arbejder med litteratur på mellemtrinnet, er det vigtigt at give eleverne de samme forudsætninger, for at kunne deltage i analyse og fortolkninger. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på elever, der har brug for oplæsning og særlig støtte, for at gå ind i teksterne, selvom de evt. ikke har knækket læsekoden.
Gyldendal har flere spændende litteraturforløb, som man kan arbejde med her
Litteraturarbejdet i udskolingen
Er bærende i undervisningen og leder frem mod afgangsprøven i 9. kl.
I forbindelse med litteraturarbejdet er det særligt vigtigt, at sætte fokus på både læsning og fremstilling i undervisningen.
KiDM har igennem et 3-årigt projekt udviklet følgende litteraturforløb, som man kan få adgang til, ved at bede om kode på mail:post@laeremiddel.dk. (Skriv din fulde navn samt hvilken skole, du er lærer på, og så sender vi dig hurtigst muligt et login)
Læs mere om projektet og dets indhold her